logo

VIDEO: Nové „XXL“ u řevnického Trans Hospitalu

Středočeský kraj - 2.10.2023

Záchranáři řevnického Trans Hospitalu mají k dispozici novou sanitku pro transport bariatrických pacientů, tzv. XXL.

Vozidlo není zcela nové, původně bylo postaveno polskou firmou AMZ Kutno pro dánského zákazníka – Falck. Jedná se o skříňový automobil Fiat Ducato na dlouhém rozvoru s motorem 2,3 litru a automatickou převodovkou s možností manuální volby rychlostí. Řidič má k dispozici odpruženou sedačku a z kabiny může ovládat i části záchranářské vestavby.

Ambulantní prostor je určen pro postel s nosností 350 kg, nájezdová rampa unese až 500 kg. Postel, která je nová, má manuální ovládání nastavení výšky a lze jí naklápět i do stran, což je veliké usnadnění pro záchranáře při manipulaci a přesunu transportovaného pacienta. Tomu napomáhá i odpružení podvozku. Lze díky měchům regulovat jeho světlou výšku, což pomáhá snazší nakládce pacienta.

Do ambulantní části je přístup přes zadní dvoukřídlé dveře, či přes boční posuvné dveře, které jsou neobvykle na obou stranách vozu. Uvnitř je vybavení běžné sanitky RZP a např. sedačky jsou vyhřívané a každá má i svojí kyslíkovou láhev. Navíc obě lze rosložit tak, že mohou tvořit i další dvě nouzová nosítka. Ve voze je dále velká lednice a samozřejmě i ohřev infuzních roztoků.

Vozidlo, které je samo o sobě velikosti XXL, bude převážně využíváno pro transport hyperobézních pacientů, ale také jako sanitka při mimořádných událostech – obdoba Atega apod.

Barevné provedení zaručuje jeho dostatečnou viditelnost a zajímavostí je, když stojí, tak majáky sníží intenzitu svitu, která tak nevadí zasahujícím záchranářům na místě zásahu.