logo

V Olomouci zvítězil rozum nad Green Dealem, záchranka pořídila pro lékaře nový třílitrový Volkswagen Touareg

Olomoucký kraj - 3.11.2023

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje započala obměnu vozidel v setkávacím systému Rendez vous (RV).

Jako první přišla na řadu základna na Hněvotínské ulici v Olomouci, kde bylo 1. 11. 2023 uvedeno do provozu nové vozidlo Volkswagen Touareg 3.0 TDI 170 kW 4MOT V6 s 231 koňskými silami pod kapotou.

Nové vozidlo nahradí v provozu starší Volkswagen Touareg 3.0 TDI V6 z roku 2013, který záchranářům bez problémů sloužil po dobu deseti let. Už se zdálo nemožné, že by v dnešní době Green Dealu, malých spalovacích motorů o nízkých objemech a v době rozvoje elektromobility bylo ještě reaálné na ZZS pořídit sanitní vozidlo se skutečným motorem.

ZZS OK před necelým rokem na pozici sanitního vozidla RV zkoušela elektromobil VW ID 4 GTX a po vyhodnocení všech pro a proti, se rozhodla nadále pokračovat v nákupu sanitních vozidel se spalovacími motory.


Psali jsme: Provoz elektromobilu v systému randez-vous ZOL 123. Výhrady jsou zejména ke krátkému dojezdu, a to i při plném dobití po celonočním nabíjení


Nové vozidlo nabízí nejen dostatečný výkon, ale také prostor, pohodlí a vysokou míru bezpečnosti pro posádku. ZZS OK se stala po dlouhé době první záchrankou, které se podařilo vysoutěžit RV vozidlo s třílitrovým šestiválcem. Dlouhá léta se na vozidla RV napříč republikou dařilo vysoutežit modely Škoda Kodiaq, její španělskou obdobu Seat Tarraco, Škodu Karoq, Hyunday Tuscon nebo KIA Sorento s daleko nižšími kubaturami a čtyřválcovými motory.

Drahomír Sigmud, hlavní sestra ZZS OK