logo

Václav se podruhé narodil

Jihomoravský kraj - 18.11.2023

Stalo se to první listopadový den ve večerních hodinách, muž středního věku si byl zahrát stolní tenis, v Trstěnicích na Znojemsku. Přátelské utkání se však změnilo v zápas o život. Sportovec najednou upadl a zastavilo se mu srdce.

Jeho spoluhráči rychle přivolali pomoc a jako první na místo dorazili dobrovolní hasiči z nedaleké obce Višňové. Navázali na laickou resuscitaci, pokračovali v masáži srdce a použili také automatizovaný defibrilátor. Hned po prvním výboji se jim podařilo obnovit srdeční činnost. Na místo přijíždějí naše posádky, rozšiřují péči, zaléčí, zaintubují, napojí pacienta na řízenou ventilaci.

Zajištěného a stabilizovaného jej následně transportuje náš vrtulník na Koronární jednotku Fakultní nemocnice Brno. Infarkt myokardu se potvrdil a pacient se podle našich zpráv zotavuje. K narozeninám, které měl před šesti dny, mu z celého srdce přejeme všechno nejlepší. Společně s hasiči a zdravotníky z nemocnice jsme mu dali ten nejcennější dárek. Pan Václav se „podruhé narodil“…

Na fotkách vidíte některé z našich kolegů, kteří byli u zákroku (Jan Jasenský, Marta Šedivá a Pavel Jurák) a také hasiče z Višňového. Všichni jste odvedli skvělou práci, díky.

Tiskové oddělení ZZS JMK