logo

Páteční noc záchranářů v Moravskoslezském kraji byla ve znamení opilých a zraněných

Moravskoslezský kraj - 17.12.2023

Stává se smutnou skutečností, že posádky ZZS vyjíždějí stále častěji k zásahům, které mají zjevnou spojitost s požitím psychotropních látek.

Jedná se ponejvíce o zranění pod vlivem alkoholu, či jiných látek, popřípadě silné intoxikace drogou. Víkendové noční směny přitom bývají v této souvislosti nejvíce zátěžovými. Nejinak tomu bylo žel i v noci z pátku na sobotu. Týmy moravskoslezských záchranářů ošetřovaly 45 pacientů, u nichž bylo zjevné ovlivnění alkoholem či jinou drogou. Jde o čtvrtinu všech zásahů, k nimž byly posádky ZZS MSK volány mezi osmnáctou hodinou večerní a pátou ranní.

Ve dvou třetinách šlo o muže, v jedné třetině o ženy. Nejvíce těchto zásahů (16) bylo v Ostravě, po desítce pak na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, po čtyřech na Opavsku a Novojičínsku… U pacientů převládala poranění hlavy po pádech na ulici, v restauracích, na tanečním parketu, či ze schodů. Ošetřit ale bylo nutno také osoby, které ležely na chodnících nebo cestách. Jednoho muže záchranáři ošetřovali poté, co jej spatřili nekoordinovaně se pohybovat na silnici přímo před jedoucím sanitním vozem. Další si přivodil poranění při rozbití skleněné výplně dveří, jiný při pádu z okna restaurace. Někteří záchranářům uvedli, že byli napadeni a zraněni jinou osobou. Posádky transportovaly pacienty po ošetření na místě zásahu do spádových zdravotnických zařízení.

V patnácti případech byli pacienti „jen“ silně intoxikováni a bez zranění, smutnou rekordmankou se stala žena s hladinou přes 4 promile alkoholu. Neveselou statistiku doplňuje skutečnost, že tři intoxikovaní byli ve věku patnácti až šestnácti let. Tito pacienti byli směrováni na interní příjmy, nezletilí pak na dětská oddělení nemocnic.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK