logo

Vánoce byly pro záchranáře v Moravskoslezském kraji velmi pracovní

Moravskoslezský kraj - 27.12.2023

Podobně jako v předešlých letech, ani uplynulé Vánoce nebyly pro záchranáře v MSK klidným obdobím. Operátoři ZZS přijímali znatelně větší počet tísňových hovorů, než je běžné a také zásahové týmy během tří uplynulých svátečních dní pracovaly v plném nasazení.

Během Štědrého dne bylo řešeno 368 událostí, 25. prosince 395 a na druhý svátek vánoční pak 362. Záchranáři v době vánočních svátků ošetřovali celkem 1103 pacientů, což je přibližně stejně, jako v roce 2021. Ve srovnání s průměrným počtem řešených událostí jsme během Vánoc zaznamenali nárůst činnosti o více, než dvacet procent.

Zhruba dvě třetiny zásahů, podobně jako v jiné dny, tvořili pacienti staršího věku s interními onemocněními. Důvodem je mimo jiné i skutečnost, že nemocní bývají, pokud je to možné, propuštěni na Vánoce domů z nemocnic a léčeben. Při zhoršení zdravotního stavu pak tito pacienti nebo jejich příbuzní volají záchrannou službu. Příčinou četnějších výjezdů jsou i zavřené ordinace praktických a dětských lékařů. Nejvíce zásahu se tak odehrává u nemocných s oběhovými obtížemi, dušnostmi, kolapsy a podobně. Mezi obtížemi byl zřejmý nárůst nevolností se zvracením a kolikovité bolesti břicha. Při úrazech a nehodách bylo zraněno 175 osob, převážně středně těžce.

Lékaři ZZS již nemohli pomoci dvaadvaceti pacientům, kteří zemřeli před příjezdem posádky. Další desítku nemocných týmy záchranné služby resuscitovaly.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK