logo

Záchranáři ZZS MSK se během Silvestrovské noci nezastavili

Moravskoslezský kraj - 3.1.2024

Posádky Zdravotnické záchranné služby MSK zasahovaly během čtyřiadvaceti hodin (od rána 31.12.2023 do šesté ranní 1.1.2024) celkem ve 400 případech.

Jen od silvestrovské půlnoci do dnešního rána přitom musely ošetřovat 116 pacientů. Nárůst zásahů v těchto hodinách byl přibližně dvou a půl násobný oproti běžným nocím. V prvních šesti hodinách roku 2024 tvořily výjezdy, související s oslavami Silvestra více, než třetinu všech řešených událostí.

Během novoročních oslav zasahovali záchranáři ZZS MSK u sedmi událostí vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky. U pěti mužů se jednalo o lehká nebo středně těžká poranění hlavy nebo končetiny. U dvanáctiletého chlapce a patnáctileté dívky o vážná poranění prstů na ruce.

V posledních čtyřiadvaceti hodinách byli záchranáři voláni k více než stovce zranění, přičemž od půlnoci do ranních hodin 1. ledna jich museli ošetřovat přes pět desítek. Mezi úrazy dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla. Mezi ne zcela typická zranění patřil pád při nočním sestupu z Lysé Hory, či pád ze střechy, rovněž během silvestrovské noci.

Polovina zraněných během silvestrovské noci byla pod zjevným vlivem alkoholu, což je obdobný počet, jako v uplynulých letech. Další dvě desítky pacientů posádkám ZZS uvedly, že byly napadeny a zraněny jinou osobou, nebo utrpěly poranění při potyčkách. Také většina z nich jevila známky ovlivnění psychotropní látkou. Mezi mechanismy napadení patřily údery pivní lahví, talířem, ale také golfovými holemi, či zranění bodného charakteru.

S diagnózou opilosti či těžké opilosti musela být v našem kraji záchrannou službou ošetřena půl druhá desítka osob. Mezi nimi byli také patnáctiletý hoch a o rok starší dívka.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK