logo

Tři týmy ZZS zasahovaly u vážné nehody v Ostravě

Moravskoslezský kraj - 8.1.2024

Posádky ZZS MSK zasahovaly 4. ledna ráno u vážné dopravní nehody v Ostravě. Střet osobního vozidla s tramvají byl krajským operátorům nahlášen krátce po sedmé hodině. Na pomoc byly vyslány dvě lékařské posádky a tým rychlé zdravotnické pomoci.

Dvacetiletý muž zůstal zaklíněn v havarovaném vozidle a záchranáři mu začali poskytovat péči ještě před vyproštěním. Nacházel se v bezvědomí, bezdeší a zástavě srdeční činnosti, proto byla zahájena nepřímá srdeční masáž, zajištěn vstup do kostní dřeně a podávány léky s cílem obnovit krevní oběh pacienta. Snaha o záchranu následně pokračovala v sanitním vozidle, avšak poranění hlavy, pánve a končetin byla smrtelná. Zasahující lékař resuscitaci musel po několika desítkách minut ukončit jako marnou.

O tři roky starší účastník byl v okamžiku příjezdu posádek ZZS mimo vozidlo, základní první pomoc mu poskytoval first responder. Pacient utrpěl mnohočetná vážná poranění a musel být krátce resuscitován. Záchranáři mu zajistili dýchací cesty a podařilo se jim obnovit pravidelnou srdeční akci. Po dalším poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl transportován do ostravské Fakultní nemocnice a předán na oddělení tamního urgentního příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK