logo

Týmy ZZS MSK zasahovaly u osob intoxikovaných oxidem uhelnatým

Moravskoslezský kraj - 14.1.2024

Od začátku tohoto týdne zasahovaly posádky moravskoslezských záchranářů již u tří případů, kdy došlo k otravě nebezpečným oxidem uhelnatým. Ošetřit přitom bylo nutno celkem pět osob.

V pondělí 8. ledna vyjížděli záchranáři do obce Vendryně na Třinecku. Při požáru byl zplodinám hoření vystaven padesátiletý muž. Se známkami středně závažné intoxikace CO byl po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče předán v třinecké nemocnici.

O tři dny později zasahoval tým ZZS v Třinci, odkud byl nahlášen kolaps jednadvacetileté ženy. Detektor záchranářů, zjišťující přítomnost oxidu uhelnatého, upozornil na nebezpečnou hladinu tohoto plynu uvnitř domu. Kromě mladé pacientky s poruchou vědomí, bylo nutno z vnitřních prostor evakuovat další dvě osoby seniorského věku, u kterých byla naměřena lehká intoxikace nebezpečným plynem. Všichni pacienti byli ošetřeni a předáni na urgentním příjmu nemocnice v Třinci.

Posledním zásahem je zatím událost z 11. ledna večer, kdy posádky záchranné služby zasahovaly u patnáctileté dívky v Ostravě, která zkolabovala v koupelně. Jevila známky závažné otravy oxidem uhelnatým, která se následně také potvrdila. Po podání kyslíku, léků a dalších opatřeních, byla pacientka transportována do FN Ostrava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK