logo

Přes tři desítky zimních úrazů v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj - 25.1.2024

Zdravotnická záchranná služba zasahuje v posledních dnech u množství typicky zimních úrazů, mezi kterými dominují chodci po pádech a mladí lyžaři. Jen za pondělí a úterý (22. a 23. ledna) vyjížděly posádky na území Moravskoslezského kraje k více, než třem desítkám takto zraněných.

U chodců, spadlých na zledovatělých chodnících, kterých ošetřovali záchranáři dvaadvacet, bylo nejvíce zranění končetin, a to u osmnácti pacientů, dále poranění hlavy nebo zad. Polovina událostí se odehrála v Ostravě, další pak na různých jiných místech kraje a ve všech okresech. Poranění byla většinou středně těžká a po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče si vyžádala transport do spádových zdravotnických zařízení.

V Jeseníkách a Beskydech zasahovaly týmy ZZS, spolu s horskou službou, v posledních necelých osmačtyřiceti hodinách u deseti lyžařů. S jedinou výjimkou se jednalo o děti či dospívající v rámci lyžařských kurzů, kteří se na lyžích a snowboardech zranili při pádech, či srážce s jiným lyžařem. Většina událostí se stala ve ski areálech Bílá a Malá Morávka. Kromě poranění končetin záchranáři ošetřovali dvě poranění hlavy, z toho jednou šlo o zranění vážného charakteru.

Pro chodce nadále platí výstraha před namrzajícími a zledovatělými chodníky a cestami i výzva k opatrnému pohybu po nich. Pro lyžaře pak apel k dodržování pravidel na sjezdových tratích a nepřeceňování vlastních technických dovedností při lyžování.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK