logo

Záchranáři varují před CO, jsou ale chráněni oni? Na Vysočině ano, letos je detektory upozornily na přítomnost oxidu uhelnatého již 15x

Kraj Vysočina - 11.12.2015

Výjezdové skupiny ZZS Kraje Vysočina jsou od roku 2015 vybaveny detektory oxidu uhelnatého. V tomto roce již v 15 případech upozornily záchranáře na to, že se pohybují v prostoru s vysokou koncentrací oxidu uhelnatého.

Zdrojem CO byly plynové kotle, průtokové ohřívače vody (karmy), teplomety na propanbutanové láhve a spalovací motor. Zdravotní potíže pacientů měly různý charakter, od lehkých bolestí hlavy, závratí až po to nejzávažnější postižení – náhlou zástavu oběhu z důvodu těžké otravy oxidem uhelnatým.
oxx1v
Díky zjištění přítomnosti CO bylo možné na místě poskytnout adekvátní přednemocniční neodkladnou péči a zabránit otravám oxidem uhelnatým u dalších osob, které byly na místě, ale ještě nejevily známky otravy.

co oo
ZZS KV se taktéž podílí na činnosti pracovní komise Oxid, ustavené z podnětu hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka. Komise koordinuje preventivní akce, které upozorňují občany různou formou na riziko spojené s oxidem uhelnatým. Zároveň se snaží v pracovní komisi zřízené ministerstvem průmyslu o prosazení takových legislativních změn, které by snížily míru rizika otravy oxidem uhelnatým na minimum.


Související články:

Se zahájením topné sezony zdravotničtí záchranáři varují před množícími se otravami oxidem uhelnatým

Reportáž ČT: Nové detektory na měření CO pro moravskoslezské záchranáře

Má být součástí výbavy sanitek ZZS osobní detektor oxidu uhelnatého? Jednoznačně ano!