logo

Sanitky a vyhlášková šachovnice: Není žlutá jako žlutá

Hlavní město Praha - 7.9.2017

Na základě ke konci letošního července uveřejněného článku, týkajícího se nového lakování a polepení starých sanitek pražské záchranné služby do současného designu, vycházejícího z vozidel RZP, modelový rok 2016, nám do redakce přistálo několik dotazů ohledně podivného odstínu žluté barvy, prakticky okrové, použité právě u posledních dodaných sanitek pro ZZS HMP, která je mnohem hůře viditelná, než na battenburskou šachovnici běžně používaná zářivá žlutá u vozidel všech ostatních krajských ZZS.

Předmětem dotazů bylo, jak je vůbec možné, že pražská ZZS používá dle tazatelů tento barevný odstín. Odpověď je snadná. Vyhláška o barevném provedení sanitek totiž nijak nespecifikuje přesný odstín žluté, tak pražská záchranka zvolila tento okrový. Vše v souladu s platným předpisem. Mnohdy hraje roli i cena, neboť tento konkrétní odstín samolepící rexlexní folie od daného výrobce je lacinější, než zářivá žlutá z produkce konkurence.

V noci je použitá barva a její zvolený odstín uplně jedno, reflexní efekt poskytuje totiž jakákoliv barva včetně černé atd. Na snímku je nehoda vozu RZP, ke které došlo před několika dny, a že je šachovnice s reflexním efektem vidět perfektně i na jinak poměrně mdlé okrové žluté, je skutečnost. Ve dne je ale rozdíl odstínů velmi znatelný a na první pohled viditelný.

dn 168 krc

Nebudeme a ani nemůžeme odpovídat za pražskou ZZS, ale v zadávací dokumentaci na nové olakování vozidel a jejich polepení do stylu ZZS HMP 2016 je uvedeno, že si objednatel vyhrazuje možnou změnu odstínu či písma atd., tak třeba, vážení tazatelé i z řad pražské ZZS, tedy těch, co budou vozy používat, se dočkáte lépe viditelné šachovnice.


Původní článek: I staré sanitky pražské záchranky už jen se šachovnicí


sach mat            Snímky vlevo – reálné podoby sanitek                   Snímky vpravo – vizualizace odstínů

Které barevné provedení battenburské šachovnice je i na velkou vzdálenost vidět nejen o pověstné poznání lépe, je nasnadě. Zvolený odstín by měl být viditelný skvěle za všech podmínek, zejména ale ve dne, v noci ho doplňuje reflexní efekt.