logo

Při srážce dvou vlaku na Domažlicku zahynuli oba strojvedoucí a jedna cestující, zraněných osob je několik desítek

Plzeňský kraj - 4.8.2021

Nehoda se stala dnes kolem osmé hodiny mezi stanicemi Domažlice a Blížejov u stanice Milavče. Srazil se při ní mezinárodní Západní expres Ex 351 s osobním vlakem Os 7413 Regio shark.

Na místo bylo vysláno v rámci IZS vše, co bylo možné. Našim hasičům a záchranářům pomáhají kolegové z Německa. U nehody je celkem 12 jednotek hasičů, čtyři vrtulníky a sanitky českých záchranných a dopravních služeb z Plzeňského a Jihočeského kraje a také posádky německého ČK, záchranáři z Bavorska a lékaři z Chamu.

Hasiči rozdělili zásah na dva úseky, zraněné nebylo zapotřebí vyprošťovat těžkou technikou. V těchto okamžicích by měl být již ošetřen každý zraněný. Je zřízena psychologická pomoc přímo na místě.
Screenshot 2021-08-04 at 12-20-35 (13) HZS Plzeňského kraje Facebook

Letečtí zdravotníci AČR z místa nehody transportovali Sokolem s vážnými zraněními při prvním letu dva pacienty a při druhém jednoho pacienta. Zranění byli předáni na Urgentní příjem Fakultní nemocnice v Plzni. Další posádky vrtulníků LZS transportovaly zraněné do Prahy – ÚVN a Motol.


K velmi podobné železniční nehodě rovněž v Plzeňském kraji došlo na den přesně před šesti lety viz článek:K nehodě dvou rychlíků došlo v Horažďovicích na Klatovsku, záchranáři na místo vyslali tří vrtulníky LZS


Dosavadní údaje hovoří o zhruba 40 zraněných osobách, z toho 8 těžce. Příčina je v šetření. Dle Drážní inspekce je ve hře varianta, že nehodu zavinil jeden ze strojvedoucích, ale možná je technická závada na trati. Škoda je předběžně odhadnuta na několik desítek milionů korun.

Foto HZS PLK, Letecká záchranná služba Armády ČR ze stanoviště Líně