logo

Hasiči a záchranáři chtějí v Praze společné výjezdové stanice

Hlavní město Praha - 11.12.2015

Jak už avizoval ředitel pražské ZZS Petr Kolouch na tiskové konferenci nebo v rozhovoru pro náš server, hasiči a záchranáři chtějí v Praze společné výjezdové stanice. Někde už fungují, další by chtěli v Argentinské ulici, kde se má nová stanice začít stavět.

Město by se mělo podle šéfa pražských hasičů Romana Hlinovského rozhodnout, jestli chce stanici společnou pro obě složky Integrovaného záchranného systému. HZS Praha má nyní celkem 11 hasičských stanic, z nichž osm patří městu. „Pokud by došlo ke spojení se záchrankou, uspořili bychom prostředky, které by šlo použít na výstavbu nových,“ uvedl Hlinovský. Společné stanice už hasiči a záchranáři využívají třeba na Smíchově, v Krči či na Petřinách, dříve tomu bylo i ve Strašnicích, podle všeho se tam posádka ZZS opět objeví.

Příští rok začnou hasiči připravovat projekt výstavby nové stanice v Argentinské ulici namísto současné, která pochází z roku 1942 a už tehdy byla stavěná jako provizorní. Investovat do ní dříve hasiči nemohli, protože jim nepatřilo. Město ji za symbolickou cenu na hasičský sbor převedlo.

„Máme za sebou studii, rok 2016 by měl být věnován projektové přípravě. Ještě je čas se rozhodnout,“ vysvětlil Hlinovský. Podle ředitele pražské záchranky Petra Koloucha potřebuje opravy i současná nejbližší stanice záchranky v ulici Kapitána Jaroše, společnou výstavbu s hasiči proto podporuje.

Záchranáři mají 17 výjezdových stanovišť a sídlo v Korunní ulici na Vinohradech. Praha by chtěla postavit nové sídlo záchranky v Troji u výjezdu z tunelu Blanka. Náklady se pohybují kolem 400 milionů korun. Práce by měly začít v roce 2017.


Související články:

Petr Kolouch vede již 100 dnů pražskou záchranku, co se zatím povedlo a co chystá do budoucna?

Zkušenosti z nemocniční péče přenáším nyní do té přednemocniční, říká ředitel pražské záchranky, MUDr. Petr Kolouch