logo

FOTO: Nové sanitky pro plzeňskou záchranku postavil SICAR

Plzeňský kraj - 4.1.2019

Záchranná služba Plzeňského kraje v pátek ve 14 hodin v OC Olympia slavnostně představila své nové sanitní vozy. Sanitky bylo možné prohlédnout si během celého dne, čehož využila i redakce našeho webu a přijela „na inspekci“.

Jedná se o celkem 6 vozidel rychlé zdravotnické pomoci, která jsou postavena na podvozku Vollkswagen Crafter. Ten pohání dvoulitrový naftový motor o síle 130kW. Sanitce umožní dosáhnout nejvyšší rychlosti 165 km/h. Co je zajímavostí a zároveň dobrým pomocníkem, je vzuchové odpružení vozidla.

Vozidlo je 5986mm dlouhé, 2040mm široké a 2650mm vysoké. Provozní hmotnost je na hodnotě 2970kg. Plzeňská ZZS je první v ČR, která do svého vozového parku zařadila vozidla VW Crafter ze státních provozovatelů ZZS, loni tyto vozy se zástavbou WAS/MANDISAN plus zařadila i privátní ASČR, viz tento článek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sanitní zástavbu dle přání zákazníka zhotovila domácí značka SICAR se sídlem v Masojedech nedaleko Prahy. Zástavba vychází z tradičních sanitek, dodávaných touto firmou. Transportní nosítka dodal další domácí výrobce, firma MEDIROL.

Společně se šesticí nových vozidel RZP obdržela a v Olympii rovněž představila ZZS Plzeňského kraje také další vozidlo pro výjezdy lékaře v setkávacím RV systému. Je jím stejně jako při poslední dodávce nových aut Škoda Kodiaq, rovněž se zástavbou od SICARu.

SICAR již v roce 2017 představil na promo akcích sanitku na podvozku Volkswagen Crafter, viz článek ZDE. Předvedl ho mimo jiné i právě v Plzni.


Plzeňští záchranáři uvedli do provozu nové sanitky, Škody Kodiaq pro lékaře jsou první v republice. Požehnal jim plzeňský biskup, kmotrem se stal Dr. House – 2017

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje představila novou flotilu sanitních vozidel Mercedes, zástavbu zhotovil Profile – 2015