logo

Legenda pražské záchranky František Ždichynec je Andělem mezi zdravotníky pro rok 2020

Hlavní město Praha - 19.12.2020

Dvanáctka finalistů a finalistek, která reprezentovala všechny pracovníky napříč zdravotnickými profesemi, se 11. 12. dozvěděla, kdo získal titul Anděl mezi zdravotníky 2020. Vyhlášení proběhlo o několik týdnu později kvůli epidemii COVID-19.

Titul, tedy první místo získal MUDr. František Ždichynec, žijící legenda pražské záchranné služby, kde působí s přestávkou od šedesátých let minulého století dodnes. I ve svém důchodovém věku je u ZZS HMP stále zaměstnán na částečný úvazek jako koroner.

V projektu Anděl mezi zdravotníky 2020 se o první místo „utkal“ s dalšími jedenácti osobnostmi.
18


Anděl mezi zdravotníky

Projekt určený pro lékaře, zdravotní sestry, pečovatele, lékárníky, záchranáře.

Zaslouží si veřejně poděkovat zdravotníci. Proto je tu Anděl mezi zdravotníky !


František Ždichynec je považován za legendu pražské záchranné služby. Dlouholetý záchranář, který 6 let zastával také funkci ředitele záchranné služby, stál u spousty změn v záchranářské práci. Například 1. dubna 1987 uváděl do provozu leteckou záchrannou službu. Tenkrát si všichni mysleli, že je to apríl. V témže roce zaváděl v Praze tzv. rendez-vous systém, uvádí web pořadatele soutěže.
raf


ZZS HMP: Když jednou na pelhřimovském náměstí zaparkovala posádka zdravotníků „úrazový vůz“ Škoda 1201, mezi jinými si ho prohlížel delší dobu i jeden sedmák. Nebylo by na tom nic zvláštního, ale tenhle kluk už pak nedostal pomáhání lidem z hlavy. Vystudoval medicínu, stal se lékařem, a protože mu práce v ordinaci moc neříkala, spojil svůj profesní život především se záchrannou službou.

František Ždichynec je živoucí legenda pražské záchranky, kterou jako ředitel mezi lety 1984 až 1990 pozvedl na evropskou úroveň. S jeho prací se pojí několik milníků pro urgentní medicínu a záchranu životů u nás. A dnes k tomu můžeme ještě dodat, že je to Anděl mezi zdravotníky.

V roce 1987 se zasloužil o vznik letecké záchranné služby, která v Praze zahájila provoz jako první v republice. Ve stejném roce zavedl v hlavním městě po francouzském vzoru tzv. rendez-vous systém, kdy lékař vyjíždí k pacientům v rychlém osobním voze a až na místě se setkává se sanitkou. Po ošetření pacienta pak lékař vyráží na další výjezd – zvládne tak poskytnout péči více lidem. O dva roky později se František Ždichynec podílel na vzniku Nemocnice záchranné služby na Malvazinkách. Ta už dnes sice neexistuje, ale bylo to první zdravotnické zařízení, které mělo v republice urgentní příjem.
30lzsPRG 30-L-copylll

I když by mohl klidně pověsit uniformu na hřebík, na mnohaleté zkušenosti Františka Ždichynce se můžeme spolehnout i dnes. Slouží u nás jako koroner a stále pomáhá svým žákům. A k tomu všemu je to správný chlap, se kterým je radost být.

Vlastně nás proto ani nepřekvapuje nynější Františkovo vítězství v projektu Anděl mezi zdravotníky, málokdo si ho zaslouží tak jako on. Gratulujeme k tomuto ocenění a děkujeme za všechno, co jsi pro záchranku udělal a na co dnes můžeme navazovat.


Po současném ředteli Petru Kolouchovi, který získal letos ocenění Manažer roku v kategorii neziskové sféry, je doktor František Ždichynec tento rok již třetím představitelem ZZS HMP, který získal ocenění za svojí práci. Minulý měsíc vyhrála Jana Poštová soutěž tiskových mluvčí ve své kategorii viz tento článek.